Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Last van winterblues? Dan ben je zeker niet de enige. Want koude dagen met weinig zonlicht maken een mens niet echt happy. Niet moeilijk dat je liever een winterslaap zou houden in een warm nestje. Maar gelukkig kan het ook anders. Ontdek snel hoe!  

Bestrijd winterblues met de juiste voeding. 

Wat je eet, beïnvloedt de aanmaak van gelukshormonen. Lekker gezond eten en suikerrijke voeding beperken, is dus de boodschap. Zo ga je vrolijker én energieker door het leven. Als dat geen goed nieuws is! 

 

Kies voor wintergroenten. 

Wintergroenten zijn er niet voor niets tijdens de winter. Schorseneren, witloof, pastinaak, spruiten, kool, raapjes, knolselder, spinazie, … bevatten wat je nodig hebt om je sterker en opgewekter te voelen tijdens de donkere dagen. Ze zitten boordevol mineralen, antioxidanten, ijzer, vitamine C en B. Daarom is het slim om nu voor wintergroenten te kiezen. Ook al zijn de meeste groenten het hele jaar door verkrijgbaar. 

 

Verdrijf je winterdip met vette vis. 

Zet zeker één keer per week vette vis op het menu, want die bevat veel Omega-3. Deze gezonde vetten worden door je lichaam zelf niet aangemaakt en stimuleren de productie van serotonine in je hersenen, wat zorgt voor een goed humeur. Daarnaast helpen ze je brein optimaal functioneren. Om je zo gezond als een vis te voelen, kan je dus maar beter regelmatig vis eten.  

 

Drie anti-winterdip recepten: slimme winterkost. 

1. Risotto met schorseneer, hazelnoot en peterselie-olie 

Bosto - risotto met schorseneren, noten, rijst

Deze heerlijke vitaminebom boost je energievoorziening en je immuunsysteem. Dankzij de ijzerrijke schorseneren boordevol vitamine C én de hazelnoten die je lichaam helpen om dat ijzer op te nemen, smelt je energiedip als sneeuw voor de zon. Zelfs zonder zon! 

BEKIJK HET RECEPT

TIP om schorseneren te kuisen zonder je handen vuil te maken: 

  • Doe keukenhandschoenen aan. 
  • Schrob met een borsteltje. 
  • Schil met een dunschiller of aspergeschiller. 

Je kan natuurlijk ook schorseneren uit blik, bokaal of diepgevroren kopen. 

 

 2. Oosterse vis met knoflookrijst en spinazie 

 

Dit makkelijk winters gerecht bevat alle ingrediënten voor meer energie, een betere uithouding, een goede gezondheid en een happy humeur. En het is nog lekker ook. Hello winter, bye bye blues! 

BEKIJK HET RECEPT

WIST JE DAT knoflook door zijn antibacteriële werking helpt bij de eerste tekenen van een verkoudheid? Geen zin in een knoflookadem? Op peterselie kauwen onderdrukt de geur. 

 

3. Witloof met gerookte zalm en kruidenrijst 

Deze lekkere winterkost mag zeker niet ontbreken op je wintermenu. De vitamines, mineralen en Omega 3 vetten bezorgen je meer weerstand, meer energie en een beter gevoel. Bovendien helpt witloof je ontgiften. Voeding als medicijn, njammie!  

BEKIJK HET RECEPT

WITLOOFTIPS: 

  • Bewaartip: leg witloof in de koelkast of in een papieren zak op een koele plaats, want door blootstelling aan licht verkleuren de blaadjes. 
  • Smaaktip: verzacht eventueel de bittere smaak door een beetje melk bij het kookwater te doen.  

 

 

 

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!