Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Bulgur is al een tijdje een vaste waarde in veel keukens. En terecht, dit alternatief voor rijst, couscous of andere granen, is behalve lekker ook heel gezond. Lees verder en ontdek waarom bulgur een plaats op jouw boodschappenlijstje verdient.

Wat is bulgur? 

Bulgur is een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, maar meestal van durum tarwekorrels. De harde korrels worden eerst gekookt, dan gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Bulgur smaakt licht nootachtig en komt vooral voor in de Turkse, mediterraanse of Indiase keuken. Het bekendste gerecht met bulgur is misschien wel taboulé. Hoewel het ook altijd een succes is in soepen en pilav.

Is bulgur gezond? 

Bulgur mag zeker bij op het lijstje met gezonde granen. Het zorgt namelijk voor een goede darmwerking. En dat is een groot pluspunt. Want een gezonde darmflora bepaalt voor een groot deel je gezondheid.

Gezonde darmen zorgen voor optimale spijsvertering, een sterker immuunsysteem, een beter humeur én minder trek in zoetigheid. Dat is nog niet alles. Bulgur geeft je snel een verzadigd gevoel, zodat je minder eet en dus minder risico hebt om je te overeten.

Hoe moet ik bulgur koken? 

Bulgur is makkelijk te bereiden. De korrels zitten in een handig kookbuiltje. Elke builtje bevat 75 g bulgur, precies de hoeveelheid voor 1 volwassen persoon.

Zo ga je te werk: dompel het builtje onder in een flinke hoeveelheid kokend water. Doe een deksel op de pot en laat de bulgur 10 minuten koken op zacht vuur. Voeg eventueel een beetje zout toe. Klaar? Haal het builtje met een vork uit de pot en laat uitlekken. Open het zakje en serveer de bulgur op een bord.

Laat je inspireren door deze 2 bulgurrecepten 

Gevulde paprika’s met varkensgehakt, bulgur en een yoghurtsausje 

Heerlijk mediterraans, dit bordje bulgur. Klik hier voor het volledige recept.

Bulgursalade met limoen, erwtjes, munt en geitenkaas 

Deze bulgursalade smaakt lekker fris dankzij de limoen en munt! Klik hier voor het volledige recept.

 

Conclusie 

Een keer wat anders op het menu? Maak iets nieuws met een bordje bulgur. Klaar op 10 minuten, superlekker en nog eens gezond ook! Bulgur heeft bovendien een positieve invloed op je darmflora én dus op je totale gezondheid!

 

Gerelateerde producten

Bulgur
Bereidingstijd: 10'
Quinoa & Bulgur
Bereidingstijd: 10'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!