Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Let je in een ideaal voedingspatroon alleen op je calorieën? Nee, ondertussen weten we dat alleen calorieën tellen te kort door de bocht is. Zo hebben 200 calorieën uit snoeprepen of 200 calorieën uit groenten natuurlijk niet hetzelfde effect op je lichaam.

Alleen minder calorieën eten, zonder de inhoud van je maaltijd aan te passen doet je misschien op korte termijn wat gewicht verliezen, het maakt je niet gezonder. En op langere termijn hou je het niet vol.

Waar zit dan het verschil? 

Het hormonale effect van voeding 

Een van de redenen dat de ene calorie gezonder is dan de andere, is het hormonale effect van onze voeding. Neem bijvoorbeeld fructose en glucose. Beide hebben evenveel calorieën, maar ze worden wel anders verwerkt door ons lichaam. Zo stilt fructose je hongergevoel minder dan glucose, werkt het minder verzadigend en heeft het een ander (slechter) effect op je cholesterol en bloedsuikerspiegel. 

Het verschil tussen proteïnen, vetten en koolhydraten 

Proteïnen hebben een ander effect op je metabolisme dan bijvoorbeeld vetten of koolhydraten. Ze vragen veel meer van je lichaam om te verwerken. Zo’n 25 tot 30 % van de calorieën uit proteïnen worden al ingezet voor de verwerking ervan. Bij vetten en koolhydraten is dat een stuk lager. Ook bij heel sterk bewerkt eten moet je lichaam minder inspanningen doen. Het is dus beter om volwaardige en verse voeding te eten.

 

BOS- Blog calorie

Dezelfde calorieën, ander verzadigingsgevoel en glycemische index 

Twee soorten voeding kunnen hetzelfde aantal calorieën bevatten, maar een totaal ander effect hebben op je verzadigingsgevoel. Iets voedzaams met meer calorieën kan je bijvoorbeeld sneller verzadigen. Denk maar aan een voedzaam bordje bruine rijst of quinoa bijvoorbeeld. Deze zijn dus ook beter voor je gezondheid dan voeding met minder calorieën waarvan je vaak meer eet.

Ook de glycemische index van producten met dezelfde calorieën kan verschillen. Deze index drukt uit hoe snel je bloedsuikerspiegel stijgt. Als je bloedsuikerspiegel snel stijgt, dan daalt hij ook weer steil. Waardoor je snel weer grote honger krijgt. Bovendien zijn die pieken bijzonder slecht voor je hormoonbalans. Vooral heel bewerkte voeding heeft een zeer hoge glycemische index.

 

Besluit 

Moraal van het verhaal? Je focussen op verse en volledige voeding met veel groenten, fruit en volle granen is vaak een beter idee dan krampachtig calorieën te tellen. En gelukkig kan dat ook op een heel lekkere manier!

 

3 ideeën voor een lekker, gezond gerechtje op een rij! 

 

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!