Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Iedereen is erover bezig: we moeten duurzamer leven. Minder met de auto rijden, minder elektriciteit verbruiken, slimmer omspringen met water, zo weinig mogelijk plastic gebruiken, … Noem maar op. Alles om het milieu een handje te helpen, toch? Maar hoe kan je die duurzaamheid ook in de keuken toepassen?  

We zetten je graag op weg met enkele kleine, gemakkelijk en zelfs voordelige hulpmiddeltjes.   

Duurzaam, Sustainable, Reduce, Reuse, Recycle

Weg met vlees … of toch een beetje. 

Dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor veel CO2-uitstoot én veel meer water nodig heeft dan groententeelt, is al lang geen geheim meer. Om duurzaam te eten, is het dus aangewezen om toch af en toe vegetarisch te eten. Of vaker dan af en toe, dat mag ook.  

We hebben al een massa vegetarische recepten verzameld op onze site om je te inspireren.  

Geen nood. Je hoeft niet meteen drastisch over te schakelen op een veganistisch dieet, waarbij je alle dierlijke producten – dus ook boter en melk – afzweert.  

Je kan zelfs kiezen voor vleesvervangers zoals tofu. Voor de hardcore-vleeseters: er zijn ook verschillende producten op de markt die qua smaak en textuur héél dicht in de buurt komen van die vleselijke lekkernijen.   

Koop lokaal én seizoensgebonden 

Slim en duurzaam winkelen begint dus bij jou in de buurt! Sommige groenten en fruit kan je het hele jaar door krijgen, maar groeien in verwarmde kassen of serres. Dat vraagt meer energie en water. Niet zo duurzaam, natuurlijk. 

Het beste dat je kan doen is af en toe een blik werpen op de kalenders voor seizoensgroenten en seizoensfruit van bij ons 

Je kan misschien ook in de buurt nog toffe initiatieven vinden van kleine lokale boeren met lekkere streekproducten récht van het veld, zoals Boeren & Buren 

Kook slim én gezond 

Veel vitaminen, mineralen én smaak zitten in de schil van je groente. En toch schillen we zoveel. Beter zet je een emmertje klaar en schrob je ze schoon. Dat water kan je achteraf gemakkelijk gebruiken om je planten water te geven.  

Groenten stomen kost trouwens minder energie én bewaart meer essentiële voedingsstoffen. Zoals dit lekkere gerechtje met gestoomde venkel, bijvoorbeeld. 

Ethisch verantwoorde voeding 

“Sustainability” gaat niet enkel om milieuvriendelijk leven. Het gaat ook om mensvriendelijk leven en handelen. Door boeren wereldwijd een eerlijk loon te geven, door kinderarbeid tegen te gaan, door streng te controleren op het gebruik van pesticiden, zetten we óók in op een duurzamere planeet.  

Bij Bosto zijn we bijvoorbeeld actief binnen het Sustainable Rice Platform. Dat is een initiatief van alle grote rijstproducenten in de wereld én de Verenigde Naties, waarbij we non-stop zoeken naar technologieën en manieren om rijst zo “sustainable” mogelijk te maken.  

We zijn al goed op weg. Ons doel is om in 2030 enkel en alleen 100% duurzame rijst op de markt te brengen. 

Ga bewuster om met plastic

Alle producenten van voedingsmiddelen zetten alles op alles om het gebruik van plastic in verpakkingen te minimaliseren. Ook Bosto, trouwens. Zo zijn onze kookbuiltjes nu al recycleerbaar. En op termijn zullen ze gewoon bij het huisvuil mogen.  

Jammer genoeg is het vaak omwille van de voedselveiligheid voorlopig onmogelijk om álle plastic te verbannen.  

Natuurlijk kan je wel je groenten en fruit zoveel mogelijk los kopen in plaats van voorverpakt. En je kan ook je eigen slaatjes maken, in een herbruikbare bentobox of leuke lunchtrommel, natuurlijk. En je neemt dan ook een herbruikbare waterfles mee naar ‘t werk in plaats van flessenwater.

Doe je mee?  

Duurzaamheid is de enige logische stap naar een milieuvriendelijkere manier van consumeren. Wij doen echt onze uiterste best om al onze producten zo duurzaam mogelijk te maken, vervoeren én verpakken. 

En als iedereen een steentje bijdraagt, geven we samen de wereld een beetje meer ademruimte.  

Heb jij nog extra duurzame tips? Geef ze zeker op onze facebookpagina 

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!