Spring naar de inhoud
Filter icon Filter

Bosto - superfood, quinoa, komkommer, tomaat

Quinoa is superhip, het is zelfs één van de populairste superfoods van het moment. We vroegen ons af… waar komt deze quinoa-hype vandaan? Hiervoor moeten we een duik in het verleden nemen: richting de hippies.

In de jaren zeventig en tachtig maakte quinoa al een opmars. Toen was vers en gezond eten vooral een sociale reactie op de populaire cakemixen en kant-en-klare gerechten. Nu zijn we een stuk individualistischer. We willen alles: ons lichaam goed verzorgen, slank zijn én jong blijven. Is quinoa hiervoor het best denkbare voedingsmiddel? Is deze superfood ons geheime wapen? Ontdek hier wat quinoa voor je doet.

 

Wat is quinoa

Op ‘t eerste gezicht zou je denken dat quinoa een graan is. Maar dat is het niet: het is een zaad. Het wordt al eeuwen verbouwd in Peru en Bolivia op plaatsen waar niets anders groeit. Echt een superfood dus!

Waar dankt quinoa die superfood-titel aan? Het zaad bestaat voor 16% uit eiwitten, dat is veel in vergelijking met tarwe en zelfs met bruine rijst met spelt of linzen. De eiwitten in quinoa zijn bijna net zo compleet en voedend voor je lichaam als die in vlees of vis. Daarom zijn ook vegetariërs er zo gek op. Nog voordelen: quinoa is goed verteerbaar, vetvrij, boordevol vezels en glutenvrij.

 

De oorsprong van quinoa

Wij kennen quinoa nog maar een paar jaar. Maar in de Andes verbouwen ze het al sinds 5000 jaar voor onze jaartelling. Omdat het zo gezond is, was het lange tijd zelfs de enige voedingsbron van de lokale bevolking. Zij noemden het hun ‘gouden gewas’. En terecht, want quinoa is niet alleen heel voedzaam, maar ook heel sterk. Het groeit tot wel 3 meter hoog en is bestand tegen vorst en felle zon.

Waar komt onze quinoa vandaan?

Quinoa werd op korte tijd razend populair. Eén van de oorzaken hiervan is het ‘jaar van de quinoa’ in 2013. Uitgeroepen door de Verenigde Naties. Zij dachten dat het gewas de hongersnood kon stoppen.

Goed nieuws voor de boeren in Zuid-Amerika. Want ze zagen hun omzet serieus stijgen. De keerzijde van de medaille? Schaarste en hoge prijzen door de grote vraag.

Gelukkig experimenteren ook boeren in Europa met quinoa. Dat maakt het gewas meteen ook een stuk duurzamer. Wat is de rol van Bosto? We kopen de quinoa in voor een eerlijke prijs en verpakken die zodat jij alleen nog maar moet kiezen in de supermarkt of je rijst of granen wilt eten.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van quinoa 

We vertelden je al dat quinoa een superfood is. Onthoud dus zeker dat de zaadjes veel eiwit bevatten, dat ze glutenvrij zijn en ook een prima vleesvervanger. Is dat de enige reden om quinoa te eten? Nee hoor, het is ook gewoon superlekker. Quinoa smaakt lichtjes nootachtig: lekker als ontbijt of in een gezonde salade!

Hoe kies je tussen witte, rode of zwarte quinoa? Het verschil zit ‘m niet alleen in de smaak, ook in de voedingswaarde. Witte quinoa is milder dan rode of zwarte. Rode en zwarte quinoa smaken dan weer sterk nootachtig en zijn nóg gezonder dan de witte variant.

Quinoa is perfect voor iedereen die belang hecht aan gezondheid, in het bijzonder voor kleine kinderen die nog volop aan het groeien zijn. Of voor sporters die recuperen van een work-out.

Bosto - superfood, rode quinoa in handpalmen

Hoe moet ik quinoa koken?

Eigenlijk kan je quinoa vergelijken met rijst. Je dompelt de builtjes onder in kokend water, knipt ze open en maakt los met een vork. Wat de kookduur betreft, hou je je best aan de kookduur zoals die aangegeven is op de verpakking.

Hoeveel quinoa voorzie ik per persoon? 

Het volstaat om tussen de 50 en 70 gram ongekookte losse quinoa te voorzien per persoon. Dit is geen exacte wetenschap: hoeveel je nodig hebt kan afhankelijk zijn van je gerecht.

Misschien lijkt 50 tot 70 gram een beetje weinig, maar weet dat quinoa uitzet tijdens het koken. Het vult ook goed: een kleine portie kan je hongergevoel al stillen.

 

Op zoek naar een lekker recept met quinoa? 

Quinoa is net als rijst een beetje knapperig. Alleen smaakt het wat aardser en nootachtiger.

Het zaad past trouwens bijna overal bij: quinoa-granola als ontbijt, quinoa-salade als lunch of quinoa-risotto als diner. Je kan het zaad ook verwerken in brood, soep en deeg. Laat je inspireren met deze drie heerlijke quinoarecepten.

 

Italiaanse quinoasalade met groene asperges 

Zo doe je dat:

  • Kook de Quinoa-3 kleuren volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de mini-asperges en de erwtjes gaar. (ongeveer 3 minuten)
  • Maak de Italiaanse dressing. Voeg alle ingrediënten samen in de blender en mix tot een gladde saus.
  • Schep de quinoa in een diep bord. Schik de groenten bovenop. Besprenkel met Italiaanse dressing en dien meteen op. Smakelijk!

 

Bosto - quinoa met groene asperges, kerstomaatjes, erwten

 

Quinoa wortelsalade met paprika en feta 

Bosto - quinoa wortel salade met paprika, feta en olijven in een jar

Zo doe je dat:

  • Spoel de quinoa eerst in een zeef. Kook daarna beetgaar in een steelpan met 100 ml water. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Haal je steelpan van het vuur, dek af en laat nog 10 minuten doorgaren.
  • Voor de dressing: meng het sinaasappelsap met de olijfolie, de Italiaanse kruiden, het zout en de versgemalen peper in een kom en klop tot een saus.
  • Schep de warme quinoa door de dressing. Voeg daarna de wortelreepjes en paprikablokjes toe en laat afkoelen.
  • Schep de bieslook door de quinoa-salade. Werk af met feta en olijven.

 

Quinoa-stoofschotel met kipmerguez en pompoen 

Zo doe je dat:

  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Snijd de pompoen in hapklare stukken en leg op een ovenschaal.
  • Giet er 1 flinke eetlepel olijfolie over en meng goed.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet in de oven gedurende 35 minuten of tot de pompoen zacht is.
  • Doe ondertussen de rest van de olie in een pan, voeg er de look, ui, ras-el-hanout en gemberpoeder aan toe en laat heel rustig bakken (zo’n 10 minuten).
  • Nu mag er de bouillon en de rozijnen bij en de quinoa. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat pruttelen tot de quinoa gaar is. (+- 8 minuten)
  • Doe de boter in een pan en bak er de worstjes in.
  • Haal alles van het vuur, roer de pompoen door de stoofpot en serveer met de merguez en wat munt.

 

Bosto - quinoa stoofschotel met kipmerquez, pompoen

 

Conclusie

Quinoa is behalve populair ook super voedzaam: een portie bevat ongeveer zoveel eiwit als een stuk vlees of vis. Ideaal alternatief dus voor vegetariërs. Maar niet alleen voor hen. Ook wie glutenintolerant is, geniet gerust van een bordje quinoa. Het product is glutenvrij, laag in vetgehalte en hoog in voedingswaarden.

Toch mogen we niet overdrijven met superlatieven. Quinoa mag zich misschien superfood noemen, het is geen wondermiddeltje. Een bordje maakt je niet plotsklaps jonger of knapper. Zo’n superfood moet nog worden uitgevonden. 😉

 

 

Gerelateerde producten

Bio Quinoa
Bereidingstijd: 10'
Quinoa wit
Bereidingstijd: 10'
Bosto - verpakking Quinoa 3 kleuren
Quinoa 3 kleuren
Bereidingstijd: 10'
Quinoa & Bulgur
Bereidingstijd: 10'

Zin in weetjes, inspiratie én kortingen?

Met de Bosto nieuwsbrief en receptenmail weet je voortaan alles over rijst, granen en gezonde voeding. Je hoeft bovendien nooit meer na te denken over welk rijstgerecht je op tafel wilt toveren. Handig, toch? En je krijgt er soms nog kortingen bij ook! Schrijf je snel in!